FAQ zwangerschapstesten - ovulatietestenOvulatietest: Ik krijg geen positief resultaat?

Vraag: Hoe kan het dat de test bij mij niet positief wordt?

Antwoord: Een ovulatietest is pas positief als de tweede streep/testlijn even donker is als de controlelijn, of nog donkerder. Als de testlijn gedurende 1 of meer dagen wel iets donkerder wordt (maar niet even donker als de controlelijn) en daarna weer lichter wordt, is dit waarschijnlijk toch de LH piek geweest.
 

Dit kan 2 oorzaken hebben:
1. Deze oorzaak komt het meest voor: De urine was steeds niet geconcentreerd genoeg. Dit kun je voorkomen door te zorgen dat u 4 uur voor het uitvoeren van de test weinig drinkt en ten minste 2 uur niet plast. Dan is de concentratie krachtig genoeg om de LH piek duidelijk weer te geven.
2. Deze oorzaak komt niet zo vaak voor: Je LH piek is korter dan 24 uur waardoor deze tussen twee testmomenten in valt. Je zou dan geholpen zijn met 2x daags testen. Houdt ook in dit geval rekening met de 4 uur minder drinken / 2 uur niet plassen van te voren.

Naar boven

Ovulatietest: Waarom geen ochtendurine?

Vraag: Waarom is mat je NIET met ochtendurine testen bij ovulatietesten?

Antwoord: Het uitvoeren van een ovulatietest luistert erg nauw. Bij ovulatietietesten is het van belang dat de concentratie van het LH hormoon goed wordt weergegeven. Het LH hormoon is altijd aanwezig in de urine, alleen is er een piek vlak voor de ovulatie.

De LH piek begint meestal vroeg in de morgen, als je nog slaapt. Dit houdt in dat er ochtendurine nog onvoldoende LH aanwezig is. Pas later op de dag, als de LH piek goed op gang is, kan de ovulatietest de LH Piek goed aantonen. Het meest ideale tijdstip om te testen is vroeg in de middag.

Naar boven

Ovulatietest: Wanneer kunnen we het beste vrijen?

Vraag: Als je een positieve test hebt, wat is dan het beste moment om sex te hebben?

Antwoord: Op het moment dat je een postieve test hebt, duurt het maximaal 48 uur, dus 1 of 2 dagen, voordat je ovulatie plaatsvindt. 

Vanaf het moment van de ovulatie leeft een eicel nog ongeveer 24 uur. Het mannelijke zaad blijft enkele dagen leven. 
De beste periode om te vrijen, is binnen 24 uur ná de positieve test, maar in ieder geval wel binnen 48 uur.

Naar boven

Zwangerschapstest: Wanneer kan ik een test doen na een zwangerschap?

Vraag: Ik ben zwanger geweest, maar die zwangerschap is niet goed gegaan. Wanneer kan ik een test doen?

Antwoord: Na een miskraam blijft het zwangerschapshormoon hCG nog maximaal 9 weken in je lichaam. 

Als je tijdens deze periode een test zou uitvoeren, weet je nooit zeker of het 'oude' of 'nieuwe' hCG is. Na 9 weken is het zeker dat de oude hCG weg zou moeten zijn en kun je weer betrouwbaar een zwangerschapstest uitvoeren.

Als je twijfels hebt over een positieve zwangerschapstest, is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts.

Naar boven

Zwangerschapstest: Moet je ochtendurine gebruiken?

Vraag: Is het per se nodig om ochtendurine te gebruiken?

Antwoord: De eerste urine van de dag is het sterkst geconcentreerd en heeft dus -bij zwangerschap- de meeste hCG. Als een zwangerschap nog heel pril is (vóór de menstruatiedatum), is er nog niet zoveel hCG in de urine aanwezig en zul je eerder een positieve test hebben met ochtendurine dan met overdag-urine.

Als je al wat langer zwanger bent, bijvoorbeeld al 1 of meer dagen overtijd, dan kun je gewoon urine van op de dag gebruiken. Dan is het hCG gehalte sterk genoeg om op ieder moment van de dag een positieve test te geven.

Conclusie: Test je vóór NOD, gebruik dan ochtendurine. Test je ná NOD, dan kun je urine van elk moment van de dag gebruiken.

Naar boven

Zwangerschapstest: Wanneer kun je een test doen?

Vraag: Ik zie maar een heel vaag tweede lijntje, ben ik nu zwanger?

Antwoord: Zo lang er binnen 10 minuten een tweede lijntje verschijnt, ook al is dit lijntje heel licht van kleur, dan ben geeft de test aan dat je zwanger bent. 

Als er geen hCG in je urine aanwezig is, is het niet mogelijk dat er binnen 10 minuten een tweede (roze) lijntje ontstaat. 

En wat als het lijntje heel licht van kleur is, maar niet roze? Dan is het waarschijnlijk een "urineophoping" en is het testresultaat negatief. Als je dit hebt, dan komt dit lijntje meestal pas na een kwartier-half uur en was je urine erg geconcentreerd en donker van kleur.

Waar het om gaat is dat het tweede lijntje goed zichtbaar is en dus roze/paars van kleur. Als je twijfelt of je wel echt een lijntje ziet, dan kun je het beste na een paar dagen opnieuw testen (bij voorkeur met ochtendurine). Als je zwanger bent, zou het lijntje dan duidelijk en binnen 10 minuten moeten verschijnen.

Naar boven

Zwangerschapstest: Ik weet niet wanneer ik ongesteld wordt?

Vraag: Ik weet niet wanneer ik ongesteld moet worden. Wanneer kan ik dan een test uitvoeren?

Antwoord: Als je niet weet wanneer je ongesteld moet worden,kun je het beste uitgaan van 20 dagen na de onbeschermde sex en vanaf dat moment een test uitvoeren.

Je kunt al testen vanaf 10 dagen na de eventuele bevruchting, dit gelijk aan 4 dagen voor de verwachte menstruatie/NOD, maar als je niet weet wanneer je zal menstrueren ga je uit van de datum dat je onbeschermde gemeenschap hebt gehad. Dit kan al een aantal dagen voor de bevruchting zijn. Daarom is het verstandig om uit te gaan van 20 dagen na de onbeschermde sex.

Naar boven

Zwangerschapstest: Wanneer kun je een test doen?

Vraag: Vanaf wanneer kun je een test uitvoeren?

Antwoord: De MatCare zwangerschapstest kun je al uitvoeren vanaf 10 dagen na (eventuele) bevruchting en dat staat gelijk aan ongeveer 4 dagen voor de verwachte menstruatie. Bij een cyclus van 28 dagen kun je dus testen vanaf dag 24.

Het is bij iedere vrouw verschillend of er dan al voldoende hCG wordt aangemaakt om een positieve test weer te geven; het kan heel goed dat je al 4 dagen voor de verwachte menstruatie een positieve test hebt, maar het kan ook dat je twee weken na de gemiste menstruatie pas voldoende hCG aanmaakt om een positief resultaat te krijgen. Gemiddeld testen de meeste vrouwen voor het eerst positief op de dag van de gemiste menstruatie. 

De Mat Care zwangerschapstest ULTRA kan vanaf 6 dagen voor NOD worden uitgevoerd. Het hangt er vanaf of jouw hCG gehalte hoog genoeg is om zo snel al opgepikt te worden. Maar een gevoeligere test zal ook eerder een duidelijke lijn geven dan andere testen in de eerste dagen voor en na NOD. Daarna stijgt de hCG zo ver, dat er geen verschil meer is tussen verschillende merken.

Conclusie: Met een gewone zwangerschapstest kun je testen vanaf 4 dagen vóór NOD. Met een extra gevoelige / extra vroege zwangerschapstest kun je testen vanaf 6 dagen vóór NOD.

Naar boven

Zwangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest toont aan of het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig is. Als een eicel bevrucht is, zal deze zich na ongeveer een week innestelen. Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lichaam met de aanmaak van zwangerschapshormoon hCG. De hoeveelheid hCG verdubbelt elke 1,5 á 2 dagen. Op de 1e dag van de gemiste menstruatie (2 weken na conceptie) is dit gestegen tot boven 100 mU/l. De piek ligt bij 10 - 12 weken tussen 30.000 en 200.000 mU/l. Gedurende de hele zwangerschap is dit hormoon in je lichaam aanwezig en kun je een zwangerschapstest uitvoeren.


Hoe voer je een zwangerschapstest uit?

Afhankelijk van het type en merk test dat je hebt: lees wel de bijsluiter van de betreffende test!
Dit dient alleen als voorbeeld 

  1. Vang wat urine op in een schoon bakje en houdt de test daar ongeveer 5 - 10 seconden in 
  2. Of houdt de test in de urinestraal Kijk of de urine door de test wordt opgenomen (de test kleurt roze of paars) 
  3. Leg de test plat neer 
  4. Na een minuut of 5 kun je de uitslag aflezen


Hoe lees ik het resultaat van de zwangerschapstest?

1 lijn = NIET zwanger 
2 lijnen = WEL zwanger 

De controlelijn is om de testlijn mee te vergelijken en om aan te tonen dat de test goed is uitgevoerd.

Als deze controlelijn niet verschijnt, dan is er waarschijnlijk te weinig urine gebruikt of heb je de zwangerschapstest niet goed uitgevoerd. De testlijn verschijnt alleen als er daadwerkelijk hCG in je urine is aangetroffen. Er zijn ook digitale zwangerschapstesten verkrijgbaar die letterlijk Zwanger of Niet Zwanger laten zien.

Twijfel je over de uitslag van je zwangerschapstest?
Ook als de testlijn maar heel licht van kleur is, is de uitslag positief. Als er geen hCG in je urine aanwezig is, kan de testlijn echt niet ontstaan. Soms kun je twijfelen OF je daadwerkelijk die tweede lijn ziet staan. Dan is het verstandig om na 2 dagen opnieuw te testen en te zorgen dat je van te voren niet te veel drinkt (anders kan de concentratie van de urine te slap zijn). Als je dan inderdaad zwanger bent, zal de testlijn duidelijker verschijnen.


Tips voor het testen:

Zorg dat de test voldoende urine heeft opgenomen. Je hoeft een test niet met ochtendurine uit te voeren, maar zorg wel dat je niet teveel hebt gedronken. Anders wordt de urine niet geconcentreerd genoeg. Als je twijfelt over het resultaat, vraag dan iemand anders wat hij/zij ziet. Vroeg in de zwangerschap is het soms moeilijk om in je eentje te moeten "beslissen" of het positief of negatief is. Als je na bijvoorbeeld een half uur toch een tweede lijntje ziet verschijnen, zou dit kunnen betekenen dat je toch zwanger bent, maar er nog niet zoveel hCG in je urine aanwezig is. Ga niet uit van deze uitslag als 100% positief, maar houdt het op een "misschien" totdat je 1 of 2 dagen later een duidelijke positieve test hebt. Het is zo vroeg in de zwangerschap ook nog zo kwetsbaar en kan het zijn dat de zwangerschap niet doorzet en te toch "ongesteld" wordt. Gevoeligheid van de zwangerschapstesten Zwangerschapstesten hebben een bepaalde gevoeligheid, welke ligt op extra gevoelig: 10ml/U hCG (Mat Care Ultra), gevoelig: 25ml/U hCG (Mat Care, Clearview) of standaard: 50mU/l hCG (Predictor, Clear Blue).


Extra vroege zwangerschapstest?

Het voordeel van de ultra gevoelige zwangerschapstest, is dat deze al heel vroeg kan worden uitgevoerd: al enkele dagen voor de gemiste menstruatie kan de zwangerschap worden aangetoond. Vooral als je al even bezig bent, wil je het zo snel mogelijk weten. De zwangerschapstest Ultra wordt vaak geadviseerd door artsen wanneer een vroege ontdekking van de zwangerschap cruciaal is, bijvoorbeeld bij een fertiliteitsbehandeling (dit geldt natuurlijk niet bij een hCG behandeling, aangezien er dan al hCG in je urine aanwezig is in te hoge hoeveelheden). Is zo'n extra gevoelige test wel betrouwbaar? Er wordt wel eens gevraagd of een ultra gevoelige test wel betrouwbaar is omdat deze al op zo'n kleine hoeveelheid hCG reageert. Het antwoord is JA. De ultra gevoelige test reageert vanaf 10 ml hCG in de urine. Als een vrouw niet zwanger is kan ze maximaal 0 tot 5ml hCG in de urine hebben. De grens van 10 ml is zelfs nog 2x zo hoog, dus kun je er zeker van zijn dat een positief resultaat ook daadwerkelijk betekend dat je lichaam met een zwangerschap bezig is.


Minder gevoelige zwangerschapstest?

Het voordeel van een minder gevoelige test, is dat je op het moment dat deze test positief geeft, al een paar dagen verder bent (meestal 1 of 2 dagen overtijd) en de meest kwetsbare periode voorbij is. De kans dat de zwangerschap doorzet is dan wat groter. Maarja, dan moet je wel even een paar extra dagen geduld hebben.


Ben je nieuwsgierig hoe groot de kans is dat je nu zwanger bent?

Doe de gratis online zwangerschapstest!
Je vult een lijstje met symptomen in en de datum dat je je menstruatie verwacht(e) en krijgt meteen een indicatie hoe groot de kans is dat je nu zwanger bent. Natuurlijk kun je alleen met een echte zwangerschapstest zekerheid krijgen, maar het is altijd leuk om te zien hoe je er nu voor staat.

online zwangerschapstest

Naar boven