Online zwangerschapstest

Is het vandaag je NOD (niet ongesteldheids dag / dag van je gemiste menstruatie) of ben je daar al een paar dagen voorbij? Hoe langer deze dag geleden is, hoe groter de kans is dat je ook daadwerkelijk zwanger bent.

Een zwangerschapstest toont aan of het zwangerschapshormoon hCG in je urine aanwezig is. Als een eicel bevrucht is, zal deze zich na ongeveer een week innestelen. Je lichaam begint met het aanmaken van zwangerschapshormoon hCG zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand. Iedere 1,5 á dagen verdubbelt de hoeveelheid hCG zich. Op de 1e dag van de gemiste menstruatie (2 weken na bevruchting) is dit gestegen tot boven 100 mU/l. De piek ligt bij 10 – 12 weken tussen 30.000 en 200.000 mU/l. Gedurende de hele zwangerschap is dit hormoon in je lichaam aanwezig en kun je een zwangerschapstest uitvoeren.

Je kunt al een normale zwangerschapstest met een gevoeligheid van 25 mU/l kun je vanaf 4 dagen voor je NOD uitvoeren. Een extra gevoelige zwangerschapstest, zoals de Mat Care zwangerschapstest Ultra met een gevoeligheid van 10 mU/l, kun je al uitvoeren vanaf 6 dagen voor NOD.

Wanneer verwacht je je menstruatie?

 
 
 
 
 
 

Veel vrouwen ervaren een verandering in eetlust en spijsvertering, en zeker het eerste trimester. Zo kun je bijvoorbeeld de bekende ‘morning sickness’ hebben, waarbij je met moeite je ontbijt binnen kunt houden… Een andere veel gehoorde klacht is meer last van brandend maagzuur. Sommige geuren kunnen je een ineens misselijk maken en je kunt ook ineens totaal geen zin meer hebben in je favoriete eten… Maar dan bijvoorbeeld weer wel in hele vreemde combinaties… (augurk met slagroom… )

Verandering in eetlust en spijsvertering

 
 
 
 
 
 
 
 

Er veranderd zoveel in je lichaam tijdens de zwangerschap… Je lichaam is druk bezig met het maken van een klein mensje en onder invloed van hormonen reageert je lichaam ook anders dan anders. De spieren worden iets slapper, wat bijvoorbeeld pijn in je rug kan veroorzaken. De bloeddruk kan wat omlaag gaan, dit heeft duizeligheid en vermoeidheid tot vervolg. De druk op je ogen kan ook iets veranderen, hierdoor verandert mogelijk de sterkte van je ogen en kan het zijn dat je tijdelijk een (andere) bril nodig hebt.

In deze eerste fase kan ook wat licht bloedverlies optreden, wat meestal te maken heeft met het innestellen van het vruchtje. Het lastige is echter wel dat dit soms kan lijken op een lichte menstruatie…

Welke veranderingen merk jij in je lichaam nu?

Lichamelijke veranderingen

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het kan zijn dat je wat krampen hebt al dan niet gepaard met een constante buikpijn. De banden van de baarmoeder worden wat opgerekt door de groei van de baarmoeder, dit geeft een gevoel wat op menstruatie krampen lijkt. Door deze groei kan de baarmoeder ook een duidelijk ander gevoel geven dan normaal. Dit gaat vaak ook gepaard met een opgeblazen gevoel in de buik.

Voelt jouw buik anders nu?

Veranderingen buik

 
 
 
 

Zodra je lichaam begint met het aanmaken van hormonen beginnen je borsten veranderingen te ondergaan. Dit is vaak het eerste waar je aan merkt dat je zwanger bent. De borsten voelen strakker en gespannen. De tepels kunnen gevoeliger zijn en van kleur veranderen. De doorbloeding verandert ook tijdens de zwangerschap, er kunnen meer adertjes zichtbaar zijn of er komt een roze gloed over je borsten. Je lichaam begint al vanaf dag 1 na de bevruchting met de voorbereidingen om je kleine mensje dalijk te kunnen voeden.

Wat zijn de veranderingen die je op dit moment ziet en voelt bij je borsten?

Veranderingen borsten

 
 
 
 
 
 
 

Naast de lichamelijke veranderingen die je doormaakt, begin je ook psychische veranderingen te ondergaan. Je kunt onredelijk zijn en snel boos, de tranen komen en gaan en soms wisselt dit zich in een rap tempo af met een hysterische lachbui. Mood swings… die horen er ook bij helaas. Maar geen zorgen… je omgeving heeft hier vast alle begrip voor..

Wat voelt er bij jou op dit moment anders dan anders?

 
 
 
 
 
 
 

Vraag 1 van 6