Zwangerschapstest: Wanneer kun je een test doen?

Vraag: Vanaf wanneer kun je een test uitvoeren?

Antwoord: De MatCare zwangerschapstest kun je al uitvoeren vanaf 10 dagen na (eventuele) bevruchting en dat staat gelijk aan ongeveer 4 dagen voor de verwachte menstruatie. Bij een cyclus van 28 dagen kun je dus testen vanaf dag 24.

Het is bij iedere vrouw verschillend of er dan al voldoende hCG wordt aangemaakt om een positieve test weer te geven; het kan heel goed dat je al 4 dagen voor de verwachte menstruatie een positieve test hebt, maar het kan ook dat je twee weken na de gemiste menstruatie pas voldoende hCG aanmaakt om een positief resultaat te krijgen. Gemiddeld testen de meeste vrouwen voor het eerst positief op de dag van de gemiste menstruatie.

De Mat Care zwangerschapstest ULTRA kan vanaf 6 dagen voor NOD worden uitgevoerd. Het hangt er vanaf of jouw hCG gehalte hoog genoeg is om zo snel al opgepikt te worden. Maar een gevoeligere test zal ook eerder een duidelijke lijn geven dan andere testen in de eerste dagen voor en na NOD. Daarna stijgt de hCG zo ver, dat er geen verschil meer is tussen verschillende merken.

Conclusie: Met een gewone zwangerschapstest kun je testen vanaf 4 dagen vóór NOD. Met een extra gevoelige / extra vroege zwangerschapstest kun je testen vanaf 6 dagen vóór NOD.